eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1666]

Korzenne marynowane śliwki Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam marynowane korzenne śliwki na zimę. Można je używać jako dodatek do mięs lub jako przekąskę.

Korzenne marynowane śliwki Eli

Składniki:

Korzenne marynowane śliwki Eli

śliwki

dodatki

zalewa

  • 500 ml wody
  • 100 ml octu 10 %
  • 2 duże łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Korzenne marynowane śliwki Eli

przygotowanie śliwek

Korzenne marynowane śliwki Eli
Opłukane śliwki osuszyć papierowym ręcznikiem.

Śliwki opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

przygotowanie śliwek cd

Korzenne marynowane śliwki Eli
Usunąć pestki z przekrojonych na pół śliwek.

Śliwki przekroić na pół i usunąć pestki.

przygotowanie śliwek

Korzenne marynowane śliwki Eli
Przygotować dwie laski cynamonu i goździki.

Przygotować laski cynamonu i goździki.

przygotowanie śliwek cd

Korzenne marynowane śliwki Eli
Śliwki, cynamon i goździki włożyć do słoików.

Do słoików włożyć śliwki, cynamon i goździki.

przygotowanie śliwek cd

Korzenne marynowane śliwki Eli

Do wody dodać ocet i cukier. Wlać zalewę do śliwek i zakręcić słoiki. Pasteryzować śliwki 30 minut, wyjąć słoiki i ostudzić. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego!