EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Domowy ketchup z czerwonej papryki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dojrzewająca w słońcu czerwona papryka połączona z wyrazistą, ostrą papryczką chilli, czosnkiem i aromatyczną bazylią tworzy idealny dodatek do każdego dania mięsnego, kanapek oraz świetną bazę do potraw z makaronem.

Domowy ketchup z czerwonej papryki

Składniki:

Domowy ketchup z czerwonej papryki

 

  • 3kg czerwonej papryki
  • 4 ostre papryczki chilli
  • 4 główki czosnku
  • 300g cukru
  • 250ml octu
  • 250ml oleju
  • 800g koncentratu pomidorowego
  • 15g suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka kolendry w nasionach
  • 3 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Domowy ketchup z czerwonej papryki

ETAP 1:

Domowy ketchup z czerwonej papryki
wszystkie skałdniki przełożyć do garnka i gotować

Papryki myję, kroję w grubszą kostkę, a czosnek dokładnie obieram. Pokrojone papryki, papryczki chilli i czosnek mielę maszynką do mielenia.

Następnie przekładam do dużego garnka, wlewam ocet, olej, dodaję cukier, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, nasiona kolendry, sól i całość doprowadzam do wrzenia. Gotuję około 20-25 minut cały czas mieszam aby się nie przypaliło.
Po tym czasie przekładam do umytych słoików, zakręcam i pasteryzuję około 15 minut.