Papaja

Papaja

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 382]

Dziad bez baby

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

smaczne i efektywne ciasto

Dziad bez baby

Składniki:

Dziad bez baby

 

  • 50 dag mąki i w razie potrzeby 10 dag dodatkowo
  • 5 dag rozrobionych drożdży
  • 9 żółtek
  • 1/2 szklanki roztopionego masełka
  • 3/4 szklanki cukru
  • migdałowej( 6 dag sprzonych migdałów, 2 łyżki cukru, nie cała łyżka masła ucieramy na jednolitą masę)
  • konfitury truskawkowe lub wiśniowe
  • 1/3 szklanki smażonej skórki pomarańczowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • skórka z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Dziad bez baby
Do rozrobionych i wyrośniętych drożdży dodajemy utarte żółótka z cukrem, skórkę cytrynową i mąkę. Ciasto bardzo dokładnie i dobrze wyrobić, wlewamy masło i ponownie wyrabiamy następnie odkładamy do wyrośnięcia. Dziada pieczemy najlepiej w wysokim rondlu na przemian warstwami układając ciasto, smarując masą migdałową i konfiturami oraz skórką pomarańczową pamiętając że na wierzchu ma być ciasto. Pieczemy 60-70 minut w nagrzanym piekarniku.