Sposób przygotowania:
Dziecięca zupka warzywno- drobiowa
Podudzia z kurczaka (od sprawdzonego dostawcy) myjemy, zalewamy 4 szklankami niegazowanej wody mineralnej lub źródlanej. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny. Wywar przecedzamy. Dodajemy obrane i starte na grubych oczkach warzywa oraz mięso obrane z dwóch podudzi z kurczaka (pozostałe możemy wykorzystać np. do przygotowania pysznej tarty na cieście francuskim, na którą przepis już wkrótce :)). Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi (opcjonalnie możemy dodać nieco soli lub/i pieprzu, ale małym dzieciom one naprawdę nie są potrzebne). Dodajemy prawdziwe masło i mieszamy dokładnie. Podajemy z makaronem, ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu, oraz drobno posiekaną natką pietruszki.