Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Wczesnojesienny eintopf.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nastąpił niespodziewany koniec lata, że zacytuję klasyka. W każdym razie za oknem plucha a u mnie w kuchni już jesień.

Wczesnojesienny eintopf. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wczesnojesienny eintopf.

 

  • Garnek na 5 - 6 osób:
  • pół kurczaka - została mi jeszcze połówka wiejskiego
  • warzywa do bulionu (jak zrobić dobry bulion - patrz inne moje przepisy)
  • 4 - 5 średnich ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • kalarepa
  • kilka różyczek brokuła
  • łyżka masła i łyżka oliwy
  • sół, pieprz, trochę słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Wczesnojesienny eintopf.
Na taką pogodę proponuję eintopf - jednogarnkowe, pożywne danie. Jeszcze nie tak solidne, jak zimowe, ale już jesienne. Obierz mięso z kurczaka. Posyp pieprzem, czerwoną słodką papryką, wymieszaj dokładnie i odstaw. To, co zostało z kurczaka (skóry, kości, okrawki, skrzydełko) zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj ok. 10 minut i dodaj warzywa.Po godzinie dodaj zioła i przyprawy. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 2 godzin. Ziemniaki, marchewki i kalarepę pokrój w ok. centymetrową kostkę. W garnku rozgrzej masło i podsmażaj na mim warzywa, często mieszając. Kiedy zaczną się rumienić przecedź do nich bulion i zagotuj. Dodaj podzieloną na różyczki połówkę brokuła. Kurczaka podsmaż na złoto na łyżce oliwy i przełóż do zupy. Gotuj jeszcze, aż mięso i warzywa będą miękkie. Podawaj posypane natką pietruszki. Dla głodomorów - można z pieczywem.
Wczesnojesienny eintopf.
Warzywa posmażaj na maśle do lekkiego zrumienienia
Wczesnojesienny eintopf.
Zalej warzywa przecedzonym bulionem i zagotuj
Wczesnojesienny eintopf.
Kurczaka podsmaż na słoto i dodaj do zupy.