fabkajafab

fabkajafab

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Latwe eklerki pychotki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne eklerki ktore zawsze sie udaja, malo pracy ale swietny efekt

Latwe eklerki pychotki

Składniki:

Latwe eklerki pychotki

 

  • 50 g masla/margaryny
  • 150 ml wody
  • 60 g maki tortowej(!)
  • 2 jajka plus bialko do wysmarowania eklerkow

 

  • KREM
  • 400 ml smietanki kremowki 30 lub 36%
  • 30 g cukru

 

  • POLEWA
  • 200g czarnej czekolady (polamanej w kawaleczki)
  • 25 g masla
  • 2 lyzki syropu klonowego ew. miod
  • gdy ktos woli tylko slodka czekolada

Sposób przygotowania:

Latwe eklerki pychotki
W garnku rozposc maslo i dodaj wode doprowadz do wrzenia,nastaw piekarnik na 200st. Do wody i masla wsyp make, zdejmij z ognia i mieszaj az powstanie jednolita masa, wstaw na ogien na chwile wciaz mieszajac, zdejmij i dodaj 2 jajka wymieszaj az powstanie jednolita masa. Ponownie postaw garnek na ogniu i mieszaj do mometu az ciasto zacznie odchodzic od dna, zdejmij z ognia.Blache wyloz pergaminem ciasto nakladaj lyzka lub wyciskarka. Kazdego eklerka nasmaruj bialkiem i wsadz do nagrzanego piekarnika az zacznie byc slicznie brazowy. Po wyjeciu w kazdym zrob dziurke od spodu (np.wykalaczka) aby powietrze wyszlo. Rada: jezeli chcesz zeby byly chrupiace wsadz je jeszcze do piekarnika na 10min. Krem: Kremowke ubijaj recznie lub mixerem predkosc 1, gdy zacznie byc spieniona dodawaj powoli cukier ubijaj jeszcze przez chwile i odstaw do lodowki az zgestnieje Rada: Jezeli chcesz w tym momecie(ubijania) mozesz dodac cukier wanliowy, cynaon, kawe, lub inny smakowy dodatek - stwozysz niespotykana mase i dzieki temu zmienisz smak eklerkow. Polewa czekolade uplynnic na malym ogniu dodac maslo i syrop klonowy, wymieszac do polaczenia sie skladnikow w jedna mase. Teraz juz tylko przyjemnosc :) Przestudzone eklerki przecinamy w polowie (nie do konca tylko troszke zeby moc wsadzic krem) wkladamy lyzeczke kremu w zaleznosci od wielkosci eklerkow oczywiscie i odkladamy na tace, gdy wszystkie eklery sa gotowe polewamy je sosem czekoladowym. odstawiamy na 10min do lodowki i smacznego