Eklery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne długie eklery z polewą czekoladową i kremem

Eklery

Składniki:

Eklery

 

  • Składniki;
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka wody
  • 10 dag margaryny
  • 7 jajek
  • Krem:
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • Pomada czekoladowa:
  • 1 tabliczka czekolady
  • 5 dag margaryny
  • 5 dag marmolady

Sposób przygotowania:

Eklery
Przygotowanie: Przesiać mąkę.Zagotować w rondlu wodę z margaryną,odstawić.Wsypać stopniowo mąkę,ciągle mieszając,aby nie powstały grudki.Zaparzoną masę podgrzewać i mieszać tak długo,aż będzie odstawać od ścianek naczynia i łyżki.Wówczas zdjąć z ognia i do gorącego ciasta wbijać pojedynczo jajka,ucierając stale masę,aż do jej ostudzenia.Wyciskać przez karbowaną tutkę paski długości 10 centymetrów na posmarowaną tłuszczem blachę.Piec w bardzo gorącym piekarniku ( 250-270s.c) przez 20-30 minut.Gdy eklery wyrosną,zmniejszyć ogień. Przyrządzić krem: schłodzoną śmietankę ubić z dodawanym partiami cukrem. Przyrządzić pomadę : czekoladę z margaryną rozpuścić na parze,wymieszać.W każdym ostudzonym ciastku zrobić z jednej strony otwór,napełnić bitą śmietanką.Wierzch ciastek posmarować marmoladą oraz oblać pomadą czekoladową.