zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ekspresowa babka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Mój młodszy syn tak prosił o babkę i wyprosił. Nie lubi ciast z masami a właśnie babki. Do tej na próbę dałam też mąką kukurydzianą i babka wyszła smaczna.

Ekspresowa babka

Składniki:

Ekspresowa babka

 

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1/2 szk oranżady
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • 2/3 szk cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Lukier :
  • cukier puder
  • słodka śmietanka 18%
  • barwnik żółty i brązowy

Sposób przygotowania:

Ekspresowa babka
Przygotować lukry : żółty i brązowy. Margarynę utrzeć z cukrami. Potem dodawać po jednym jajku a następnie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Wlać oranżadę i wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie nierówne części i do tej mniejszej wsypać kakao i dodać oranżadę, wymieszać. Formę do babki z kominkiem wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą.

Wyłożyć połowę masy jasnej, potem ciemnej i jasnej. Lekko można zamieszać. Babkę piec około godziny ( do suchego patyczka ) w 170 stopniach.

Upieczoną wystudzić na kratce i polać lukrami.