Sposób przygotowania:
babka ziemniaczana litewska
Ziemniaki ucieramy na tarce do ziemniaków, odlać nadmiar wody. Boczek kroimy w drobną kosteczkę a cebulę siekamy na drobno,boczek razem z cebulą smażymy na patelni.Do masy ziemniaczanej dodajemy jajka,przyprawy i ze 3 łyżki mąki(sprawdzamy jeśli ciasto jest za rzadkie to dajmy więcej mąki),gdy boczek z cebulą się usmaży dodajemy jeszcze ciepłe skwarki do ciasta i mieszamy wszystko razem.ciasto przelewamy na prostokątna blachę i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ponad godzinę. Ja bardzo lubię babkę popijać ekspresowym barszczem czerwonym.Babka tez bardzo dobrze smakuje jak wystygnie odsmażona na patelni na niewielkiej ilości oleju podana na talerzu ze śmietaną-pycha
anetkamisia
kinga
Doro