ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Ekspresowa cebulowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Cebulowa na sposób szybki i łatwy

Ekspresowa cebulowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ekspresowa cebulowa

 

  • 1 kostka bulionowa (ja użyłam ekologicznej,bez konserwantów)
  • ok. 8 średnich cebul
  • ok. 100 g sera żółtego
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • wegeta natur
  • olej
  • grzanki

Sposób przygotowania:

Ekspresowa cebulowa
Cebulę kroimy w półksiężyce lub na większe kawałki. Podsmażamy ją na złoto na rozgrzanej z olejem patelni. W tym czasie w drugim garnku zagotowujemy ok. 0,5 litra wody z kostką bulionową, tak żeby się rozpuściła. Gdy cebula się zarumieni wrzucamy ją do bulionu i gotujemy kilkanaście minut aż cebula będzie miękka. Następnie przy pomocy blendera miskujemy częściowo cebulę, mniej więcej pół na pół, tak aby połowa cebuli była w całości a połowa zmiksowana. Gotujemy jeszcze całość na małym ogniu, dodajemy przyprawy i gorącą zupę przelewamy do miseczek i posypujemy startym na tarce serem oraz podajemy z grzankami. Smacznego :)
Ekspresowa cebulowa
Cebulę podsmażamy na złoty kolor na patelni
Ekspresowa cebulowa
cebulę zalewamy bulionem na patelni lub przerzucamy ja do garnka z bulionem
Ekspresowa cebulowa
częściowo już zmiksowana zupka, teraz rozlewamy na talerze
Ekspresowa cebulowa
ścieramy na tarce ser i dodajemy do gorącej zupy