SUPERPRZEPIS

Kremowa zupa Eli dyniowo cebulowa

  • 2
  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kremowa zupa Eli dyniowo cebulowa

Przygotowałam korzenną kremową zupę z dyni i cebuli. Żeby podkręcić smak zupy dodałam do niej czipsy z wędzonego boczku.

Składniki:

Kremowa zupa Eli dyniowo cebulowa

warzywa

  • 2 dynie kabocha - ciemno zielone
  • 800 g cebuli

pozostałe składniki

przyprawy

  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa Eli dyniowo cebulowa

przygotowanie składników

Kremowa zupa Eli dyniowo cebulowa
Po rozkrojeniu i usunięciu pestek pokroić dynię w plastry.

Jedną dynię przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić dynię w plastry i obrać ze skóry. Z drugiej dyni odciąć wierzch, usunąć pestki i wydrążyć środek.

przygotowanie składników cd

Kremowa zupa Eli dyniowo cebulowa
Obrane z łupinek cebule pokroić w ćwierć krążki.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki.

przygotowanie składników cd

Kremowa zupa Eli dyniowo cebulowa
Obrać z łupinek ususzone wcześniej pestki dyni.

Ususzone pestki dyni obrać z łupinek.

przygotowanie boczku

Kremowa zupa Eli dyniowo cebulowa
Pokroić w cienkie plasterki wędzony boczek.

Surowy boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki.

przygotowanie boczku cd

Kremowa zupa Eli dyniowo cebulowa

Plasterki boczku usmażyć na suchej patelni i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.

przygotowanie zupy

Kremowa zupa Eli dyniowo cebulowa

Plasterki dyni obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć dynię do garnka, wlać lit wody i gotować aż dynia zmięknie. Ostudzoną dynię zmiksować na gładki krem.

przygotowanie zupy cd

Kremowa zupa Eli dyniowo cebulowa

Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż będzie miękka. Włożyć cebulę do malaksera, wlać śmietanę kremówkę i razem zmiksować.

przygotowanie zupy cd

Kremowa zupa Eli dyniowo cebulowa

Do dyni dodać cebulę ze śmietaną, kumin, imbir, cynamon i sól do smaku. Całość dokładnie wymieszać.

Nalać zupy do drugiej dyni i dodać czipsy z boczku. Udekorować zupę kwaśną śmietaną i posypać pestkami z dyni. Ja podałam zupę na zimno, bo tak lubię.

Zupę można też podać na ciepło jako rozgrzewającą z dodatkiem makaronu lub grzanek.

Smacznego!