Sposób przygotowania:
Kremowa zupa Eli dyniowo cebulowaprzygotowanie składników
Jedną dynię przekroić na pół i wyjąć pestki. Pokroić dynię w plastry i obrać ze skóry. Z drugiej dyni odciąć wierzch, usunąć pestki i wydrążyć środek.
przygotowanie składników cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w ćwierć krążki.
przygotowanie składników cd
Ususzone pestki dyni obrać z łupinek.
przygotowanie boczku
Surowy boczek wędzony pokroić w cienkie plasterki.
przygotowanie boczku cd
Plasterki boczku usmażyć na suchej patelni i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
przygotowanie zupy
Plasterki dyni obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć dynię do garnka, wlać lit wody i gotować aż dynia zmięknie. Ostudzoną dynię zmiksować na gładki krem.
przygotowanie zupy cd
Na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż będzie miękka. Włożyć cebulę do malaksera, wlać śmietanę kremówkę i razem zmiksować.
przygotowanie zupy cd
Do dyni dodać cebulę ze śmietaną, kumin, imbir, cynamon i sól do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Nalać zupy do drugiej dyni i dodać czipsy z boczku. Udekorować zupę kwaśną śmietaną i posypać pestkami z dyni. Ja podałam zupę na zimno, bo tak lubię.
Zupę można też podać na ciepło jako rozgrzewającą z dodatkiem makaronu lub grzanek.
Smacznego!
zbysiowa
eli_555
Dziękuję, była pyszna.
Dziękuję, była pyszna.