edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Zupa cebulowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa cebulowa z grzankami z serem camembert bez dodatku wina wytrawnego. Idealny pomysł na prosty i rozgrzewający obiad.

Zupa cebulowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa cebulowa

 

  • 6 dużych cebul
  • 4 łyżki masła
  • 1,300 ml wywaru warzywnego lub innego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • Łyżeczka cukru
  • Sól i pieprz
  • Tymianek
  • Opcjonalnie:
  • Pieczywo i ser camembert na grzanki

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa
1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

2. Masło rozgrzewamy w garczki i dodajemy cebulę. Solimy odrobinę, aby cebula szybciej zmiękła.

3. Smażymy cebulę około 15-20 minut bez przykrycia co chwilę mieszając, aż się zeszkli. Dodajemy łyżeczkę cukru. Smażymy kolejne 15-20 minut.

4. Gdy cebula się zarumieni i zmniejszy swoją objętość dodajemy czosnek i świeżo zmielony pieprz oraz tymianek. Smażymy dalej około 5- 10 minut mieszając co jakiś czas.

5. Następnie dodajemy 60 ml wywaru warzywnego wymieszanego z 2 łyżkami octu jabłkowego. Gotujemy nadal ,aż nadmiar płynu wyparuje.

6. Dodajemy na koniec wywar warzywny i gotujemy zupę około 20- 30 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

7. Podajemy z grzankami .
Zupa cebulowa
Masło dodajemy do garczka i roztapiamy na średnim ogniu
Zupa cebulowa
Cebulę obieramy i kroimy w piórka i podsmażany na maśle
Zupa cebulowa
Dodajemy czosnek, pieprz oraz tymianek oraz bulion połączony z octem jabłkowym
Zupa cebulowa
Na koniec dodajemy wywar warzywny i gotujemy jeszcze około 20 -30 minut i podajemy z grzankami