renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 547]

Zupa cebulowa z selerem naciowym i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa cebulowa z selerem naciowym i ziemniakami, zmiksowana na krem i podana z grzankami, to jest po prostu poezja smaku.

Zupa cebulowa z selerem naciowym i ziemniakami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zupa cebulowa z selerem naciowym i ziemniakami

 

  • 1,5 kg cebuli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyżki masła
  • 2 l bulionu drobiowego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa z selerem naciowym i ziemniakami

Etap 1

Zupa cebulowa z selerem naciowym i ziemniakami
Na początek cebulę należy obrać i pokroić w piórka.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Etap 2

Zupa cebulowa z selerem naciowym i ziemniakami
Cebulę na początek należy karmelizować na maśle.

W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i na małym ogniu karmelizować od czasu do czasu mieszając.

Nie można dopuścić do przypalenia bo zupa będzie gorzka. Po około pół godziny dodać pokrojone łodygi selera, dusić ok. 5 minut.

Etap 3

Zupa cebulowa z selerem naciowym i ziemniakami
W kolejnym etapie dodać plasterki ziemniaka.

Następnie dodać pokrojonego w plasterki ziemniaka, dusić jeszcze razem przez około 5 minut, lekko posolić zupę.

Etap 4

Zupa cebulowa z selerem naciowym i ziemniakami
całość zalać gorącym bulionem drobiowym i gotować.

Zalać całość gorącym bulionem i gotować do miękkości ziemniaków.

Etap 5

Zupa cebulowa z selerem naciowym i ziemniakami
Po doprawieniu zupy przyprawami należy zmiksować ją na gładki krem.

Na koniec doprawić zupę przyprawami i ziołami i zmiksować na krem. Podawać solo lub z czosnkowymi grzankami.

Tagi:

zupa zupa krem