Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1074]

Kremowa zupa cebulowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nadmiar rosołu zamiast do zupy pomidorowej warto wykorzystać przygotowując pyszną zupę cebulową z dodatkiem serka topionego.

Kremowa zupa cebulowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremowa zupa cebulowa

 

  • 1 kg cebuli
  • 750 ml rosołu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 100 gram serka topionego
  • 4 kromki chleba
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kremowa zupa cebulowa
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wrzucamy cebulę na rozgrzany olej rzepakowy i podsmażamy na średnim ogniu przez około 15 minut. Dodajemy sól, majeranek oraz tymianek i podsmażamy jeszcze kilka minut.

Zalewamy cebulę rosołem i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i blendujemy na gładki krem razem z serkiem topionym.

Pokrojony w kostkę chleb wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy natkę pietruszki i oliwę. Mieszamy. Pieczemy kilka minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Podajemy zupę z grzankami.
Kremowa zupa cebulowa
Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na oleju.
Kremowa zupa cebulowa
Dodajemy sól, majeranek oraz tymianek i podsmażamy jeszcze kilka minut.
Kremowa zupa cebulowa
Zalewamy cebulę rosołem i gotujemy około 15 minut.
Kremowa zupa cebulowa
Pokrojony w kostkę chleb wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy natkę pietruszki i oliwę.