Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1181]

Ekspresowa delicja

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 230
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kto lubi desery z galaretki? Mam prostą, ale i bardzo smaczną propozycję dla fanów takich właśnie słodkości. Ciasto lub deser, obojętnie jak je nazwiecie - jest uproszczoną wersją, którą można zmodyfikować według własnych upodobań.

Ekspresowa delicja

Składniki:

Ekspresowa delicja

Tortownica o średnicy około 20-22 cm:

  • 2 galaretki na 500 ml wody (o dowolnym, ale takim samym smaku)

Dodatkowo:

  • 10-20 większych biszkoptów

Wierzch:

  • 200 g czekolady (u mnie deserowa)
  • 50 ml mleka
  • 2-3 garście płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ekspresowa delicja

Galaretka:

Ekspresowa delicja
Można użyć halaretki o dowolnym wariancie smakowym.

Galaretki należy rozpuścić w 900 ml, a następnie przestudzić i schłodzić w lodówce do momentu lekkiego stężenia.

Całość:

Ekspresowa delicja

W tortownicy ułożyć warstwę ciastek.
Na biszkopty przelać sztywniejące galaretki i następnie ponownie umieścić kilka lub więcej biszkoptów.
(Ciastka oprócz na spód potrzebne są do połączenia galaretki z czekoladą, ponieważ bez nich cała warstwa czekoladowa będzie ześlizgiwać się.
Do zespojenia wystarczy kilka sztuk, ale jeśli chcecie to ułóżcie ich więcej.)
Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie zastygła.

Polewa:

Ekspresowa delicja
Użyłam czekolady deserowej, ale można dowolnej.

Czekoladę roztopić z mlekiem, odrobinę ostudzić i następnie przelać na ciasto.
Wierzch posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto można też dodatkowo udekorować, a na końcu należy je ponownie schłodzić w lodówce.

Tagi:

ciasto deser