slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 842]

Gofry batatowo-jaglane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne i chrupiące gofry. U mnie wersja bez glutenu słodzona syropem z agawy. Gofry z dodatkiem batata są zdrowsze, smaczniejsze i mają piękny kolor. Polecam na słodkie śniadanie lub podwieczorek.

Gofry batatowo-jaglane

Składniki:

Gofry batatowo-jaglane

 

  • 120 g batata
  • 1/2 szkl płatków jaglanych
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Gofry batatowo-jaglane
Płatki jaglane zalewamy mlekiem i odstawiamy aby napęczniały. Batata obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy go w wodzie przez ok. 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy go, lekko studzimy i ugniatamy na puree. Do puree dodajemy płatki jaglane, jajko, syrop z agawy i olej, mieszamy. Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i mąkę kukurydzianą, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i smażymy na niej rumiane gofry. Smacznego