Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Kora orzechowa z delicjami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciasto z bakaliowymi biszkoptami, kremem z soku z brzoskwiń, delicjami i brzoskwiniami zalanymi galaretką.

Kora orzechowa z delicjami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kora orzechowa z delicjami

Biszkopt:

  • 8 białek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 żółtka
  • 200g orzechów mielonych włoskich lub laskowych u mnie pół na pół
  • 100g wiórków kokosowych
  • 100g rodzynek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem

  • sok z 1 puszki brzoskwiń
  • 1½ kostki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 duże budynie śmietankowe
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 5 żółtek

Oraz:

  • 2 paczki delicji pomarańczowych
  • ¼ szklanki mocnego naparu kawy naturalnej
  • ¼ szklanki spirytusu
  • osączone brzoskwinie z 1 puszki
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania:

Kora orzechowa z delicjami
Biszkopty:

Rodzynki przelewamy wrzątkiem, studzimy. Orzechy mielimy lub drobno siekamy. Wszystkie bakalie mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, dodajemy cukier następnie żółtka, Gdy jajka będą dobrze ubite dodajemy mąkę wymieszaną z bakaliami. Ciasto rozlewamy na 2 blachy i pieczemy ok 35 minut w temp 165stopni.

Masa:

Sok gotujemy z 1 szkl wody. W 3/4 szkl wody mieszamy budynie , mąkę, żółtka i wlewamy na wrzący sok. Przykręcamy ogień i gotujemy aż budyń zgęstnieje. Studzimy. Margarynę ucieramy na puszystą masę i dodajemy budyń.

Przełożenie:

Delicje nasączyć kawą ze spirytusem. Na jeden biszkopt wyłożyć połowę kremu, ułożyć delicje czekoladą w duł lekko je wciskając w krem, nasączyć je ponownie pozostałym ponczem i wyłożyć resztę kremu pozostawiając z 5 łyżek. Przykryć biszkoptem i rozsmarować pozostawiany krem. Na kremie ułożyć pokrojone brzoskwinie, i zalać tężejącą galaretką.
Kora orzechowa z delicjami
Sok gotujemy z 1 szkl wody. W 3/4 szkl wody mieszamy budynie , mąkę, żółtka i wlewamy na wrzący sok. Przykręcamy ogień i gotujemy aż budyń zgęstnieje
Kora orzechowa z delicjami
Białka ubijamy , dodajemy cukier następnie żółtka , Gdy jajka będą dobrze ubite dodajemy mąkę wymieszaną z bakaliami
Kora orzechowa z delicjami
Margarynę ucieramy na puszystą masę i dodajemy budyń
Kora orzechowa z delicjami
Na jeden biszkopt wyłożyć połowę kremu , ułożyć delicje czekoladą w duł lekko je wciskając w krem , nasączyć je ponownie pozostałym ponczem
Kora orzechowa z delicjami
wyłożyć resztę kremu pozostawiając z 5 łyżek. Przykryć biszkoptem i rozsmarować pozostawiany krem . Na kremie ułożyć pokrojone brzoskwinie, i zalać tężejącą galaretką.