Sposób przygotowania:
Delicja wiśniowaspód
Ciastka pokruszyć do miski. Dodać stopione masło i roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Tortownicę 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno wylepić ciasteczkowym spodem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
masa
Z 0,5 l mleka odlać 0,5 szklanki i rozpuścić w nim budyń wiśniowy, 1 łyżkę mąki i 2 łyżki cukru. Zawiesinę wlać na gotujące się mleko i gotować do zgęstnienia. Tak samo ugotować budyń śmietankowy.
Budyń waniliowy ugotować w jednej szklance mleka, z której odlać 1/4 szkl. mleka i rozpuścić w nim budyń, łyżkę mąki i 2 łyżki cukru. Budynie wystudzić.
Połowę masła utrzeć z budyniem wiśniowym i połową budyniu waniliowego. Drugą połowę masła utrzeć z budyniem śmietankowym i drugą połową budyniu waniliowego oraz mlekiem w proszku.
Ciasteczkowy spód posmarować dżemem. Wyłożyć masę wiśniową, przykryć herbatnikami, wyłożyć masę śmietankową, ułożyć delicje. 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody i wystudzić. Gęstniejącą galaretkę wylać na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.