WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 980]

Delicja wiśniowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto na zimno na ciasteczkowym spodzie z budyniowymi masami: wiśniową i śmietankową, z delicjami i galaretką wiśniową.

Delicja wiśniowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Delicja wiśniowa

Ciasteczkowy spód

  • ok. 250 g ciastek różnych (u mnie słomka ptysiowa, kruche ciastka, herbatniki)
  • ok. 120 g masła
  • ok. 50 g białej czekolady

Masa

Dodatki

  • dżem wiśniowy
  • ok. 3 paczki herbatników
  • 2 galaretki wiśniowe
  • duża paczka delicji najlepiej o smaku wiśniowym

Sposób przygotowania:

Delicja wiśniowa

spód

Ciastka pokruszyć do miski. Dodać stopione masło i roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać. Tortownicę 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia i dno wylepić ciasteczkowym spodem. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

masa

Z 0,5 l mleka odlać 0,5 szklanki i rozpuścić w nim budyń wiśniowy, 1 łyżkę mąki i 2 łyżki cukru. Zawiesinę wlać na gotujące się mleko i gotować do zgęstnienia. Tak samo ugotować budyń śmietankowy.

Budyń waniliowy ugotować w jednej szklance mleka, z której odlać 1/4 szkl. mleka i rozpuścić w nim budyń, łyżkę mąki i 2 łyżki cukru. Budynie wystudzić.

Połowę masła utrzeć z budyniem wiśniowym i połową budyniu waniliowego. Drugą połowę masła utrzeć z budyniem śmietankowym i drugą połową budyniu waniliowego oraz mlekiem w proszku.

Ciasteczkowy spód posmarować dżemem. Wyłożyć masę wiśniową, przykryć herbatnikami, wyłożyć masę śmietankową, ułożyć delicje. 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody i wystudzić. Gęstniejącą galaretkę wylać na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Delicja wiśniowa
Delicja wiśniowa na zimno na ciasteczkowym spodzie