aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Pijany Izydor z delicjami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Pijany Izydor z delicjami- wyśmienite, bardzo słodkie i z posmakiem alkoholu ciasto. Delicje jako dodatek na słodko.

Pijany Izydor  z delicjami

Składniki:

Pijany Izydor z delicjami

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • delicje
  • Ciasto makowo- kokosowe:
  • ¾ szkl maku
  • ¾ szkl wiórek koksowych
  • ¾ Cukru
  • 5 białek
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 szkl wody
  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • Polewa:
  • śliwki kalifornijskie
  • batonik typu Pawełek
  • 4 łyżki mleka
  • alkohol
  • 12 dag margaryny
  • czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Pijany Izydor z delicjami
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao dać na formę 25/36 i poukładać na wierzchu delicje. Piec do 20 minut w 180 stopniach.

Ciasto makowo- kokosowe: Białka ubijamy z cukrem. Wsypujemy wiórki kokosowe i mak. Wykładamy na foremkę i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.

Masa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zalać je wodą i gotować pięć minut. Nadmiar soku odcedzić. Budynie ugotować na mleku wraz z cukrem gorące zmieszać z jabłkami i wyłożyć na biszkopt .

Polewa: Batonik łamiemy i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Margarynę ucieramy i łączymy z letnim batonikiem. Polewę rozsmarowujemy na cieście makowym i układamy pokrojone drobno śliwki namoczone w alkoholu. Polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną.

Przełożenie: Biszkopt- masa jabłkowa- ciasto makowo- kokosowe- polewa wraz z śliwkami.  

Tagi:

ciasto