dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Bananowy pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepsze ciasto bananowe! Pomiędzy kruche, rozpływające się w ustach ciasto ukryłam dojrzałe banany. Wierzch przykrywa gruba warstwa bezy o smaku bananowym. Delikatne ciasto o zdecydowanym smaku bananowym, uwielbiam!

Bananowy pleśniak

Składniki:

Bananowy pleśniak

ciasto

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 5 żółtek z dużych jajek
  • 90 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

budyniowa pianka

  • 5 białek z dużych białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń bananowy z cukrem
  • 1/3 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Bananowy pleśniak
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, żółtka, cukier puder i proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto, podzielić na 4 równe części. Dwie z nich wyłożyć na dno formy do pieczenia o wymiarach 32x21 cm, wyrównać. Jedną część ciasta włożyć do zamrażarki na ok. 20-25 minut.

Banany rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Równomiernie wyłożyć na spód ciasta.

1/4 pozostałego ciasta skubiąc małe kawałki rozsypać na bananach.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia ciasta.

Do białek dodać cukier, ubić sztywną pianę. Wsypać proszek budyniowy, krótko zmiksować. Wlać olej, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć na podpieczony i lekko ostudzony (ok. 5 minut) spód, wyrównać. Na wierzch (równomiernie na całą powierzchnię) zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec jeszcze ok. 25-30 minut, do zrumienienia ciasta. Można posypać cukrem pudrem.