Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ekspresowe ciasto z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Szybkie ciasto z budyniem, jagodami i kruszonką.

Ekspresowe ciasto z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ekspresowe ciasto z budyniem

 

  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 500ml mleka
  • szklanka owoców - u mnie jagody z kompotu (można użyć dowolnych)
  • jedno opakowanie ciasta kruchego Henglein
  • kruszonka:
  • 50g mąki
  • 25g cukru
  • 30g masła

 

 

Sposób przygotowania:

Ekspresowe ciasto z budyniem
Składniki kruszonki zagnieść, aby powstały mniejsze i większe okruchy, odłożyć do lodówki. Budynie przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić. Ciasto wyjąć przed użyciem ok. 15-20 minut wcześniej, następnie rozwinąć je i umieścić papierem do dołu w formie - u mnie akurat pasująca do ciasta - zostały ok. 1,5 cm brzegi. Na powierzchni ciasta rozłożyć i wyrównać budyń. Posypać całość odsączonymi z kompotu jagodami i następnie kruszonką. Piec ok. 35-40 min. w 180st. C.
Ekspresowe ciasto z budyniem
Budyń przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Ekspresowe ciasto z budyniem
Jagody odsączyć z soku na durszlaku.....
Ekspresowe ciasto z budyniem
Ciasto rozłożyć w formie, następnie rozłożyć gotowy budyń.
Ekspresowe ciasto z budyniem
Posypać jagodami oraz przygotowaną kruszonką.