pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Ekspresowy mazurek różano-kajmakowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Idealne ciasto nie tylko na święta ale do popołudniowej kawki również

Ekspresowy mazurek różano-kajmakowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ekspresowy mazurek różano-kajmakowy

 

  • Kruche ciasto:
  • 300g mąki
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1 żółtko
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • Masa;
  • 1 słoik marmolady/konfitury o smaku róży
  • 1 puszka masy kajmakowej orzechowej
  • Na polewę:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 czubate łyżki naturalnego kakao
  • 3 łyżki cukru - lub więcej do smaku
  • ew orzechy do posypania

Sposób przygotowania:

Ekspresowy mazurek różano-kajmakowy
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić około godziny w lodówce - ja nie miałam czasu, nie chłodziłam i też wyszło pyszne. Ciastem wyłożyć natłuszczoną blaszkę. Piec 15 minut w 200st. Na upieczony i wystudzony spód wykładamy różaną marmoladę - ja nie zużyłam całego słoika. Na nią wykładamy masę kajmakową. Uważamy, aby warstwy się nie zmieszały. Przygotowujemy polewę. To, czy jest gotowa można sprawdzić robiąc test - na talerzyk wylewamy kropelkę polewy. Przechylamy talerzyk, jeśli kropelka od razu zastygnie polewa jest gotowa. Gotową polewą polewamy mazurek. Posypujemy orzechami i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Ekspresowy mazurek różano-kajmakowy
na kruchy spód wykładamy warstwę marmolady różanej
Ekspresowy mazurek różano-kajmakowy
Drugą warstwą ma być masa kajmakowa orzechowa
Ekspresowy mazurek różano-kajmakowy
przygotowujemy polewe w miarę potrzeb ją dosładzając
Ekspresowy mazurek różano-kajmakowy
Polewą polewamy mazurka na koniec posypujemy orzechami