iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Empanady z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Deser z kuchni meksykańskiej podawany na ciepło, a przepis pochodzi z książki " Kuchnia meksykańska"

Empanady z czekoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Empanady z czekoladą

 

  • gotowe ciasto francuskie
  • Nadzienie:
  • 2 banany
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • dodatkowo:
  • cukier puder
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Empanady z czekoladą
Banany obrać i pokroić w grubą kostkę, wymieszać z cukrem i sokiem cytrynowym, dodać pokrojoną grubo czekoladę. Ciasto francuskie (według przepisu można też użyć ciasto filo) rozwinąć i pociąć na kwadraty na każdym w jednym rogu ułożyć porcję nadzienia, przykryć resztą ciasta i zlepić w trójkąty. Empanady ułożyć na blaszce i piec w nagrzanym wcześniej do temp. 190st piekarniku około 15 min. Po upieczeniu jeszcze gorące posypać cukrem pudrem oraz cynamonem i od razu podawać choć na zimno też były pyszne.
Empanady z czekoladą
Z bananów i czekolady zrobić nadzienie
Empanady z czekoladą
na rogu ciasta ułożyć nadzienie i zlepić
Empanady z czekoladą
po upieczeniu posypać cukrem pudrem i cynamonem