mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Endywia z porem i gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczna sałatka na każdą okazję.

Endywia z porem i gruszkami

Składniki:

Endywia z porem i gruszkami

 

  • 1 duża endywia
  • 4 twarde gruszki
  • 2 pory
  • 4 kromki wielozbożowego chleba tostowego
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • 7 łyżek oliwy
  • 150g sera rokpol
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Endywia z porem i gruszkami
Endywię i pory oczyścić, umyć, osuszyć. Endywię porwać na kawałki. Pory pokroić w słupki. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plastry. Skropić sokiem z cytryny. Chleb tostowy pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, zrumienić chlebki. Rokpol rozgnieść widelcem. Sok z cytryny rozetrzeć z oliwą, musztardą i szczyptą pieprzu. Dodać rokpol, wymieszać. W misce połączyć endywię, pory i gruszki. Polać sosem, wymieszać i posypać grzankami.