haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Energetyzujące batony daktylowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki batonik jest naprawdę smaczny i zdrowy. Daktyle są doskonałym źródłem energii dzięki zawartości cukrów prostych. Uzupełniają także niedobór potasu, zapobiegają miażdżycy i zaparciom. Takie naturalne cukierki.

Energetyzujące batony daktylowe z makiem Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Energetyzujące batony daktylowe z makiem

 

  • 20 sztuk daktyli bez pestek
  • 125 g pestek dyni
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 80 g sezamu
  • 80 g słonecznika
  • 20 g nasion chia
  • 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki maku

Sposób przygotowania:

Energetyzujące batony daktylowe z makiem
1. Daktyle zalałam wrzątkiem i pozostawiłam, aż zmiękną.

2. Chia, słonecznik, pestki dyni, sezam i wiórki kokosowe zblendowałam, daktyle odsączyłam z wody i małymi porcjami (żeby nie spalić blendera) dokładałam do zblendowanej masy, dalej miksując. Jeśli ciężko się blenduje, można dodać trochę wody, ale nie za dużo, dosłownie po łyżce. Dodałam też olej, kakao i pastę waniliową.

3. Kiedy uzyskałam gładką masę, przełożyłam ją do miski i dodałam mak i płatki owsiane i dokładnie wymieszałam dużą łyżka. Idzie dość ciężko, bo masa jest gęsta i kleista, ale warto.

4. Gotową masę przełożyłam do blaszki 20x23 cm, ubiłam i wstawiłam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie pokroiłam na 18 batoników.
Energetyzujące batony daktylowe z makiem
Składniki batonów blendujemy na gładką masę.
Energetyzujące batony daktylowe z makiem
Masę mieszamy z makiem i płatkami owsianymi.
Energetyzujące batony daktylowe z makiem
Tak przygotowane ciasto wykladamy na blaszkę.
Energetyzujące batony daktylowe z makiem
Masę dobrze ubijamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Energetyzujące batony daktylowe z makiem
Po schłodzeniu kroimy na batony.
Energetyzujące batony daktylowe z makiem
Można przechowywac w lodówce do tygodnia lub zamrażać.