kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

English roasted pork joint.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniała pieczeń, długo pieczona w piecu, przechodzi smakami, lekko pachnie szałwią i miętą. Doskonała z kluskami.

English roasted pork joint. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

English roasted pork joint.

 

  • Porządny kawał wieprzowiny ze skórką, ok 2.5 kg, uformowany sznurkiem w pieczeń.
  • Marynata:
  • 8 łyżek oleju
  • po dwie łyżki: sosu brown, musztardy, ketchupu
  • po łyżce: sosu miętowego, sosu worcester, octu jabłkowego
  • spora ilość, około 3 łyżek lekko utłuczonego pieprzu kolorowego
  • zielone kawałki pora do obłożenia , liście szałwii
  • pół litra wywaru

 

 

Sposób przygotowania:

English roasted pork joint.
Z podanych składników robimy marynatę. Wkładamy mięso i do lodówki na noc..lub min 4 godziny. Na drugi dzień nagrzewamy piekarnik do 170 st, wkładamy mięso wraz z marynatą, wyrzucając tylko por. Wlewamy wywar. Tej pieczeni nie przesmażamy wcześniej, nie wiedzieć dlaczego a i tak wychodzi mięciutka. Pieczemy ok 3h, odkrywając pokrywę tylko po to aby polać mięso w połowie pieczenia. Pół godziny przed końcem mięso obracamy i dopiekamy. Nadal pod przykryciem. Pozostawiamy na min 1h w wyłączonym piekarniku.
English roasted pork joint.
Zaraz po upieczeniu.