misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Eskalopki wieprzowe z cytrusowym ...

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Eskalopki wieprzowe z cytrusowym sosem salsa

Eskalopki wieprzowe z cytrusowym ...

Składniki:

Eskalopki wieprzowe z cytrusowym ...

 

  • SOS SALSA:
  • 2 pomarańcze, podzielone na cząstki i pokrojone na małe kawałki
  • 1 cytryna, podzielona na cząstki i drobno pokrojona
  • 1 papryczka chili, drobno posiekana
  • 1 dymka, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
  • ESKALOPKI:
  • 4 eskalopki wieprzowe, o wadze około 150g każdy
  • czarny pieprz
  • 4 łodyżki tymianku

 

Sposób przygotowania:

Eskalopki wieprzowe z cytrusowym ...
Przygotować sos: wymieszać pokrojone pomarańcze, cytrynę i chili, delikatnie naciskając widelcem, aby puściły sok. Dodać dymkę i pietruszkę. Odstawić co najmniej na godzinę, aby smaki się połączyły. Silnie rozgrzać ruszt. Eskalopki doprawić do smaku solą i pieprzem, posypac tymiankiem. Piec 4-5 minut z każdej strony, aż wypływający sok będzie przezroczysty. Podawać natychmiast na rozgrzanych talerzach, nakładając łyżkę sosu na każdy plaster mięsa.

Tagi:

sosy