aniasol

aniasol

Kucharz
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Fafernuchy teściowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Fafernuchy to typowe danie kuchni mazowieckiej, a dokładnie kurpiowskiej. To twardawe ciastka o słodkawo-pikantnym smaku. Idealne na przekąskę lub jako dodatek do dania głównego. Szybkie i łatwe do zrobienia. Mogą być długo przechowywane.

Fafernuchy teściowej

Składniki:

Fafernuchy teściowej

 

  • mąki, 2 kg marchewek mini firmy Hortex, szklanka cukru, 2 opakowania proszku do pieczenia, pieprz

Sposób przygotowania:

Fafernuchy teściowej
Marchewki zmiksować lub zetrzeć na tarce, zasypać cukrem i podgrzać w garnku. Wystudzić i przełożyć do miski. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i pieprz. Marchew puści sok więc łatwo będzie wymieszać składniki. Zagnieść ciasto, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować i ciąć pod skosem jak kopytka. Wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w temp. 170 stopni przez ok 30 min.