Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Miodowe ciasteczka z kasztanami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Łatwe, szybkie, kruche i bardzo długo zachowują świeżość. Niezwykle aromatyczne i smaczne - tym bardziej kruche im cieńsze.

Miodowe ciasteczka z kasztanami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miodowe ciasteczka z kasztanami

 

  • 250 ml stopionego smalcu
  • 200 ml płynnego miodu
  • duże jajko
  • aromat waniliowy do smaku
  • 250 g miąższu z kasztanów (pieczonych lub gotownych)
  • duża szczypta kardamonu
  • duża szczypta soli
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 2-3 łyżki mąki ryżowej
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody

Sposób przygotowania:

Miodowe ciasteczka z kasztanami
Do malaksera wlać szklankę stopionego i przestudzonego smalcu, dolać miód , aromat waniliowy i wbić jajko. Dodać miąższ z gotowanych lub pieczonych kasztanów, szczyptę kardamonu i sól. Miksować do uzyskania jednoltej zawiesiny. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie miksować, aż powstanie ciasto. Ciasto podzielić na trzy części i przełożyć do woreczków, po czym chłodzić w lodówce przez godzinę. 

Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać np. denkiem szklanki lub widelcem, aby powtał wzór. 

Ciasteczka ułożone na blasze wyścielonej papierem do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na maks. 15 minut. 

Im bardziej ciasteczka się zrumienią, tym bardziej miód skarmelizuje - wtedy ciasteczka mogą wyjść twarde.
Miodowe ciasteczka z kasztanami
Zmiksować smalec, jajko, miód, kasztany i aromat.
Miodowe ciasteczka z kasztanami
Do zawiesistej gęstej mieszanyny dodać mąkę.
Miodowe ciasteczka z kasztanami
Ciasto podzielić na porcje, włożyć do woreczków i chłodzić.
Miodowe ciasteczka z kasztanami
Formować z ciasta kulki i spłaszczać na krążki.