Sposób przygotowania:
Miodowe ciasteczka z kasztanami
Do malaksera wlać szklankę stopionego i przestudzonego smalcu, dolać miód , aromat waniliowy i wbić jajko. Dodać miąższ z gotowanych lub pieczonych kasztanów, szczyptę kardamonu i sól. Miksować do uzyskania jednoltej zawiesiny. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie miksować, aż powstanie ciasto. Ciasto podzielić na trzy części i przełożyć do woreczków, po czym chłodzić w lodówce przez godzinę.
Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać np. denkiem szklanki lub widelcem, aby powtał wzór.
Ciasteczka ułożone na blasze wyścielonej papierem do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na maks. 15 minut.
Im bardziej ciasteczka się zrumienią, tym bardziej miód skarmelizuje - wtedy ciasteczka mogą wyjść twarde.
Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczać np. denkiem szklanki lub widelcem, aby powtał wzór.
Ciasteczka ułożone na blasze wyścielonej papierem do pieczenia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na maks. 15 minut.
Im bardziej ciasteczka się zrumienią, tym bardziej miód skarmelizuje - wtedy ciasteczka mogą wyjść twarde.