SUPERPRZEPIS

Falafel

  • 1
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Falafel Więcej zdjęć (5)

Falafel to pyszne arabskie, bezmięsne danie - kotleciki z ciecierzycy.

Składniki:

Falafel

 

  • 300g ciecierzycy
  • Pęczek natki
  • Mała cebula
  • Spory ząbek czosnku
  • ½ łyżki soli
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • Łyżeczka nasion kolendry
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżki kminu (nie mylić z kminkiem)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50g ziaren sezamu
  • Oliwa do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Falafel
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez całą noc Ziele angielskie z kolendrą rozbijamy w moździerzu. Odsączoną cieciorkę wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy resztę składników- cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek, natkę pietruszki, 2 łyżki wody, sodę, ziele angielskie, kolendrę, cynamon, imbir, kmin i sól. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Z tego co powstało formujemy niewielkie kulki,które trochę spłaszczamy i otaczamy w ziarnach sezamu. Smażymy w głębokiej patelni ze sporą ilością porządnie rozgrzanej oliwy. Smażymy po parę chwil z każdej strony,odwracając kilkakrotnie, aż kotleciki ładnie się zarumienią. Nadmiar tłuszczu, po smażeniu możemy odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać możemy jako przekąskę maczaną w sosach (pikantne sosy mile widziane), jako zamiennik mięsa w kebabie lub jako danie główne z michą zielonej sałaty.
Falafel
Wszystkie składniki z wyjątkiem sezamu i oliwy miksujemy na gładką masę
Falafel
Formujemy niewielkie kulki, które po spłaszczeniu będziemy panierować w sezamie
Falafel
Smażymy w bardzo gorącym tłuszczu- dzięki temu równowmiernie się usmażą i nie będą nasiąkać tłuszczem
Falafel
Falafel można podawać na wiele sposobów, ja lubię z zieloną sałatą