Sposób przygotowania:
Falafel
Ciecierzycę moczymy w wodzie przez całą noc Ziele angielskie z kolendrą rozbijamy w moździerzu. Odsączoną cieciorkę wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy resztę składników- cebulę pokrojoną w ćwiartki, czosnek, natkę pietruszki, 2 łyżki wody, sodę, ziele angielskie, kolendrę, cynamon, imbir, kmin i sól. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę. Z tego co powstało formujemy niewielkie kulki,które trochę spłaszczamy i otaczamy w ziarnach sezamu. Smażymy w głębokiej patelni ze sporą ilością porządnie rozgrzanej oliwy. Smażymy po parę chwil z każdej strony,odwracając kilkakrotnie, aż kotleciki ładnie się zarumienią. Nadmiar tłuszczu, po smażeniu możemy odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać możemy jako przekąskę maczaną w sosach (pikantne sosy mile widziane), jako zamiennik mięsa w kebabie lub jako danie główne z michą zielonej sałaty.
mali.na