misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Fale Dunaju

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ulubione ciasto Darka i nie tylko...

Fale Dunaju

Składniki:

Fale Dunaju

 

  • 5 jaj
  • ok. 1 kg jabłek
  • 1 margaryna
  • 20 dkg cukru pudru
  • 30 dkg mąki
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki słodkiego mleka
  • Masa:
  • litra mleka lub 1i 1/2 torebki normalnego ugotowanego w pół l mleka(śmiet. lub wanil.)
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 4 łyżki cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Fale Dunaju
Margarynę z cukrem pudrem i jajkami utrzec na masę.Następnie dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i jeszcze ucierać.Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę a do drugiej połowy dodać łyżkę kakao i dwie łyżki słodkiego mleka ,utrzeć i wyłożyć na jasne ciasto. Jabłka obrać ,pokroić na 8 części i układać na cieście wykrojonym środkiem do góry. Upiec. Wykonanie kremu: Margarynę(masło) utrzeć z cukrem, dodać ostudzony budyn i wyłożyć na górę upieczonego i ostudzonego ciasta. Zrobić polewę: 8 dkg cukru,1/4 kostki margaryny,2 łyżki wody,2 łyżki kakao rozetrzeć na małym ogniu ,polać po kremie.