Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Flaki z żołądków wieprzowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Flaki z żołądków wieprzowych to smaczna i pożywna zupa.

Flaki z żołądków wieprzowych

Składniki:

Flaki z żołądków wieprzowych

 

  • 1 kg oczyszczonych żołądków wieprzowych
  • 30 dag kości wieprzowej od schabu
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1,5-2 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl śmietany
  • 1 łyżka maki pszennej
  • sok z cytryny do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Flaki z żołądków wieprzowych
Kości wieprzowe umyć, włożyć do garnka, wlać wodę, dodać obrane warzywa i ugotować wywar. Pokrojone żołądki zalać wodą, zagotować. Odlać wodę z gotowania, wypłukać i ponownie zalać czystą wodą. Czynność tę powtórzyć 2 razy. Za drugim razem flaki przełożyć do gorącego wywaru z kości, dodać pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę, sól i gotować na niewielkim ogniu do miękkości (około 2 godziny). Pod koniec gotowania dodać 1-2 łyżki soku z cytryny, śmietanę wymieszaną z mąką i koncentratem pomidorowym, zagotować. Doprawić do smaku. Przed podaniem posypać zieleniną, podawać z pieczywem.