Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Farfale i sos ,, łapu -cap ,,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pewnie wszyscy tak macie , że makaron z sosem to ,,ratunkowe" danie .

Farfale i sos ,, łapu -cap ,, Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Farfale i sos ,, łapu -cap ,,

 

  • makaron Farfale na 1 porcję ( użyłam kolorowe )
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1/2 pomidora
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • sól
  • oregano do smaku
  • natka pietruszki do posypania
  • sera żółtego ( lub pokrojonego i pokruszonego tak jak tu - bo Cheddar jest kruchy i nie trzeba

Sposób przygotowania:

Farfale i sos ,, łapu -cap ,,
Ugotować al dente w osolonej wodzie makaron Farfale. W czasie kiedy sie gotuje pokroić obrane ze skórki pół pomidora , a w zasadzie miąższ z niego po usunięciu pestek. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć pomidorki .Zalać śmietanką . Posypać odrobiną usiekanego oregano ( świeże lub suszone) . Dodać połowę pokruszonego Cheddara i dusić wszystko na małym gazie aż ser się roztopi a sos zrobi kremowy. Makaron odcedzić i przerzucić na patelnie z makaronem ( jeśli robimy większą porcje to wszystko wrzućmy do garnka w którym gotował sie makaron). Wymieszać i zostawić na 10 minut by makaron wchłonął część sosu. Podawać posypany natką i posypany resztą sera .
Farfale i sos ,, łapu -cap ,,
Podsmażyc pokrojone pomidory -zalać smietanką -dodać zioła
Farfale i sos ,, łapu -cap ,,
Do sosu wsypać utarty lub pokruszony Cheddar
Farfale i sos ,, łapu -cap ,,
Ugotować al'dente makaron farfale ( użyłam kolorowego)
Farfale i sos ,, łapu -cap ,,
Wymieszać odcedzony makaron z sosem i zostawic na chwilę