Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Farfalle w sosie porowo - cukiniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny, bezmięsny sos, który idealnie komponuje się z makaronem. Sposób na szybki i prosty obiad z niewielu składników : )

Farfalle w sosie porowo - cukiniowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Farfalle w sosie porowo - cukiniowym

 

  • 250 gram makaronu farfalle Mamma Mia!
  • 400 gram żółtej cukinii
  • 2 sztuki por
  • 6 ząbków czosnku
  • 150ml śmietana 30%
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Farfalle w sosie porowo - cukiniowym
Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki. Cukinie dokładnie myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy środek, a następnie ścieramy na wąskich oczkach - odciskamy z nadmiaru soku. Por (łącznie z zieloną częścią) kroimy w cienkie półplasterki, natomiast obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na którym przesmażamy czosnek i por, po kilku minutach dodajemy cukinię oraz przyprawy do smaku. W między czasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go do miękkości. Kiedy warzywa są już miękkie wlewamy śmietankę i ponownie doprawiamy, po kilku minutach kiedy sos zgęstnieje możemy podawać. Gorący makaron wykładamy na talerze i obficie polewamy sosem.
Farfalle w sosie porowo - cukiniowym
Etap 1 przygotowujemy wszystkie skladniki
Farfalle w sosie porowo - cukiniowym
Etap 2 do pora dodajemy cukinie i smazymy
Farfalle w sosie porowo - cukiniowym
Etap 3 nastepnie dolewamy smietanke i doprawiamy