Sposób przygotowania:
Tarta z ciecierzycą, łososiem i kurkami
CIASTO : Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać sól i na tarce o grubych oczkach zetrzeć margarynę. Połączyć składniki i zagnieść ciasto. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą i wylepić formę ciastem i nakłuć widelcem. Formę wstawić do lodówki na godzinę a potem ciasto podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podpieczony spód schłodzić/ WYPEŁNIENIE : Na patelni podsmażyć na odrobinie oleju obie cebule pokrojone w półplasterki a potem dodać rozmrożone kurki i chwilę smażyć, przestudzić/ Łososia i paprykę pokroić w kostkę ale łososia w grubszą a paprykę drobniej. Ser zetrzeć na tarce, seler posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać śmietanę i rozbełtane jajka oraz przyprawy i wszystko wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie tarty i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut a potem jeszcze około 10 w temperaturze 180 stopni ( w zależności od piekarnika ).
Mniam1
zewa
:)
zewa
marietta