Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Burgery z ciecierzycy i brokułów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Lekkie ale sycące kotleciki z ciecierzycy i brokułów. Można podać na obiad z surówką, a można też podać w bułce (koniecznie domowej) z warzywami i sosem czosnkowym

Burgery z ciecierzycy i brokułów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Burgery z ciecierzycy i brokułów

 

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 300 g obgotowanego brokułu
  • 1 por
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czubricy zielonej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Do podania:
  • Bułki
  • Sos czosnkowy/keczup
  • Sałata lodowa, pomidor, ogórek

 

Sposób przygotowania:

Burgery z ciecierzycy i brokułów
Wystudzoną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa razem z posiekanym porem. Wystudzony, dobrze osączony z wody brokuł podzielić na mniejsze różyczki i również zmielić w maszynce. Dodać jajko i zieloną czubricę, wsypać bułkę tartą i wyrobić dobrze masę. Odstawić na 10 minut. Łyżką nabierać porcje masy, formować płaskie kotleciki. Kłaść na gorący grill elektryczny. Gorące kotleciki podawać w grillowanej bułce z warzywami i sosem czosnkowym
Burgery z ciecierzycy i brokułów
Wystudzoną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa razem z posiekanym porem.
Burgery z ciecierzycy i brokułów
Wystudzony, dobrze osączony z wody brokuł podzielić na mniejsze różyczki i również zmielić w maszynce.
Burgery z ciecierzycy i brokułów
Dodać jajko i zieloną czubricę, wsypać bułkę tartą i wyrobić dobrze masę. Odstawić na 10 minut.
Burgery z ciecierzycy i brokułów
Łyżką nabierać porcje masy, formować płaskie kotleciki. Kłaść na gorący grill elektryczny.