Sposób przygotowania:
Gołąbki z indykiem i ryżem
Umytą i pozbawioną głąba kapustę włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować kilka minut. Następnie kapustę wyjąć i odstawić do przestygnięcia, a gdy przestygnie zdejmować po kolei liście.
Mięso z indyka zmielić, ryżu gotować i odstawić do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju.
Zmielone mięso, ryż i cebulę wymieszać, dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Całość wymieszać i bardzo starannie wyrobić.
Na liściach kapusty kłaść po dużej porcji farszu, zagiąć boczne części liścia i ściśle zwinąć gołąbki, zaczynając od nasady liścia.
Na dnie dużego rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać gołąbki. Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około godziny.
Gołąbki podawać z sosem pomidorowym lub innym ulubionym.
Mięso z indyka zmielić, ryżu gotować i odstawić do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju.
Zmielone mięso, ryż i cebulę wymieszać, dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Całość wymieszać i bardzo starannie wyrobić.
Na liściach kapusty kłaść po dużej porcji farszu, zagiąć boczne części liścia i ściśle zwinąć gołąbki, zaczynając od nasady liścia.
Na dnie dużego rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać gołąbki. Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około godziny.
Gołąbki podawać z sosem pomidorowym lub innym ulubionym.
SylaUla
Klaudiusz Kocemba