SUPERPRZEPIS

Gołąbki z indykiem i ryżem

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Gołąbki z indykiem i ryżem Więcej zdjęć (6)

Dużo lżejsza i mniej kaloryczna wersja tradycyjnych gołąbków, w których mięso wieprzowe zamieniłam udźcem z indyka.

Składniki:

Gołąbki z indykiem i ryżem

 

  • FARSZ:
  • udziec z indyka bez kości – 750 g
  • ryż – 100g
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – 1/2 łyżeczki
  • tymianek – 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy – 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z indykiem i ryżem
Umytą i pozbawioną głąba kapustę włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować kilka minut. Następnie kapustę wyjąć i odstawić do przestygnięcia, a gdy przestygnie zdejmować po kolei liście.

Mięso z indyka zmielić, ryżu gotować i odstawić do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na oleju.

Zmielone mięso, ryż i cebulę wymieszać, dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Całość wymieszać i bardzo starannie wyrobić.

Na liściach kapusty kłaść po dużej porcji farszu, zagiąć boczne części liścia i ściśle zwinąć gołąbki, zaczynając od nasady liścia.

Na dnie dużego rondla ułożyć niewykorzystane liście kapusty, na nich ciasno układać gołąbki. Wlać bulion, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem około godziny.

Gołąbki podawać z sosem pomidorowym lub innym ulubionym.
Gołąbki z indykiem i ryżem
Kapustę lekko podgotować i zdjąć delikatnie liście
Gołąbki z indykiem i ryżem
Wszystkie składnikifarszu wymieszać i wrobić
Gołąbki z indykiem i ryżem
Farszstarannie zawijać w liściach kapusty
Gołąbki z indykiem i ryżem
Do garnka z gołąbkami wlać bulion i dodać przyprawy
Gołąbki z indykiem i ryżem