Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Fasola po asturyjsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Nie ma to jak Asturia...wyrafinowane podejście do fasoli

Fasola po asturyjsku

Składniki:

Fasola po asturyjsku

 

  • 50 dag fasoli "Piękny Jaś"
  • 25 dag ostrej (najlepiej hiszpańskiej) kiełbasy,
  • 15 dag boczku wędzonego,
  • 3 dag świeżej słoniny,
  • 20 dag golonki (bez kości),
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta szafranu, sól

Sposób przygotowania:

Fasola po asturyjsku
Fasolę namoczyć na 12 godz w zimnej wodzie. Gotować w wodzie w której się moczyła przez ok. 15 min. Kiełbasę, boczek, golonkę i słoninę pokroić w kostkę. Wrzucić do fasoli. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu: do miękkości fasoli. Pod koniec gotowania dodać szafran i paprykę. Posolić dopiero wtedy gdy fasola będzie zupełnie miękka