Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Fasola w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolę w sosie polecam jako drugie danie, jest bardzo pożywna.

Fasola w sosie koperkowym

Składniki:

Fasola w sosie koperkowym

 

  • 25 dag cienkich strąków fasoli szparagowej
  • 25 dag grubszych strąków fasoli
  • 25 dag świeżych nasion fasoli
  • 5 dag masła
  • 5 dag mąki
  • pęczek koperku
  • sok cytrynowy
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Fasola w sosie koperkowym
Cienkie strąki fasoli szparagowej i grube strąki kroimy na kawałki i wrzucamy do wrzącej wody na około 20 minut. Następnie dodajemy jeszcze świeże wyłuskane nasiona fasoli i gotujemy wszystko razem do miękkości. Przecedzamy i odstawiamy wywar do późniejszego użycia. Przyrządzamy zasmażkę z mąki i masła, rozrzedzamy wywarem, doprawiamy drobno posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. do gotowego sosu wkładamy ugotowaną fasolę.