kokolata

kokolata

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Fasola z kapustą kiszoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie tylko na danie wigilijne

Fasola z kapustą kiszoną

Składniki:

Fasola z kapustą kiszoną

 

  • 50 dkg kapusty kiszonej
  • 20 dkg fasoli białej Jaś
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki masła
  • olej do podsmażenia

Sposób przygotowania:

Fasola z kapustą kiszoną
Fasolę Jasia przebieram i opłukuję. Wrzucam do garnka, zalewam wodą(woda musi przykryć fasolę, musi być jej nawet o połowę więcej) i odstawiam na całą noc. Kiszoną kapustę kroję na mniejsze kawałki, zalewam ją wodą i gotuję do miękkości. Po ugotowaniu odcedzam z nadmiaru wody. W drugim garnku gotuję fasolę a gdy jest już miękka łączę z kapustą. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na oleju żeby się zaszkliła. Dodaję ją do fasoli z kapustą i doprawiam do smaku pieprzem i solą. Na koniec dodaję 3 łyżki masła i mieszam wszystko żeby się połączyło.