Sposób przygotowania:
Fasolka w sosie pomidorowym z makaronem i papryką
Wypłukaną fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 11 godzin do namoczenia. Zmieniamy wodę i gotujemy przez godzinę.
Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy sól.
W międzyczasie, gdy fasola się gotuje, zajmujemy się warzywami.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, cukinię w cienkie ćwierćplasterki, seler naciowy w plasterki.
Do fasoli dodajemy pomidory z puszki i gotujemy 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
Następnie dodajemy paprykę i dusimy przez 5 minut. Dodajemy cukinię i seler naciowy, dusimy 5 minut, a następnie wrzucamy warzywa do fasoli.
Dodajemy przyprawy i gotujemy kolejne 5 minut.
W drugim garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron.
Odcedzamy i wrzucamy do fasoli. Dodajemy posiekane listki oregano, doprawiamy danie świeżo zmielonym pieprzem.
Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy sól.
W międzyczasie, gdy fasola się gotuje, zajmujemy się warzywami.
Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, cukinię w cienkie ćwierćplasterki, seler naciowy w plasterki.
Do fasoli dodajemy pomidory z puszki i gotujemy 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.
Następnie dodajemy paprykę i dusimy przez 5 minut. Dodajemy cukinię i seler naciowy, dusimy 5 minut, a następnie wrzucamy warzywa do fasoli.
Dodajemy przyprawy i gotujemy kolejne 5 minut.
W drugim garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron.
Odcedzamy i wrzucamy do fasoli. Dodajemy posiekane listki oregano, doprawiamy danie świeżo zmielonym pieprzem.