ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Jajka nadziewane pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, lekkie, aromatyczne jajka nadziewane pieczarkami są doskonałą przystawką, zakąską na każdą okazję.

Jajka nadziewane pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajka nadziewane pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Jajka nadziewane pieczarkami
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. wsypać obrane i pokrojone pieczarki. Dodać paprykę, pieprz mielony, sól czosnkową i smażyć do miękkości pieczarek (około 10 minut na średnim ogniu). Pieczarki zmiksować pałką blendera i wymieszać z tartą bułką. 

Jajka ugotować w osolonej wodzie (lepiej obiera się ze skorupek) zalać zimną wodą i wylać. Wystudzić i obrać ze skorupek.

Jajka przekroić na połowę wzdłuż, wyjąć delikatnie łyżeczką żółtka do miski. Widelcem pognieść z pieczarkami.

Łyżeczką napełniać puste miejsce po żółtkach do pełna, jajka układać na talerzu i posypać natką pietruszki.
Jajka nadziewane pieczarkami
Pieczarki mają mieć trochę płynu po usmażeniu.
Jajka nadziewane pieczarkami
Pieczarki zmiksować pałką blendera na dość gładką masę.
Jajka nadziewane pieczarkami
Żółtka dobrze widelcem rozgnieść w masie pieczarkowej.