ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Fasola w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasola jest bardzo smaczną potrawą w naszym domu, lubimy ją jeść w różnych wersjach smakowych z dodatkami jakie lubimy.

Fasola w pomidorach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasola w pomidorach

 

  • fasola jaś 50 dag,
  • ziele angielskie 4 sztuki,
  • liście laurowe 3 sztuki,
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka,
  • kiełbasa śląska 4 sztuki,
  • cebula 2 sztuki,
  • ząbki czosnku 5 sztuk,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • przyprawa do gulaszu 1 opakowanie,
  • papryka chilli 1 łyżeczka,
  • cukier 2 łyżki,
  • ocet 10% 1 łyżeczka,
  • sok pomidorowy 1/2 litra,
  • majeranek 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Fasola w pomidorach
Fasolę moczyć w wodzie całą noc, potem wodę wyląc i wsypać do szybkowara, wlać wodę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, sodę oczyszczoną (dzięki dodaniu sody można jeść fasolę bez obawy o dnę moczanową), po zasyczeniu pary gotować 40 minut - polecam gotować fasolę osobno w szybkowarze, fasola jest szybciej ugotowana i bardziej aromatyczna.

Na oleju w garnku usmażyć pokrojoną i obraną z flaka kiełbasę, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, wsypać przyprawę do gulaszu, paprykę chilli i podsmażać z 5 minut mieszając.

Wlać ugotowaną fasolę, dodać sok pomidorowy, cukier, ocet, majeranek, krótko zagotować, fasola najlepiej smakuje na drugi dzień.
Fasola w pomidorach
Wędlinę mozna dodać jaką się lubi ale bez flaka warto usmażyć.
Fasola w pomidorach
Ugotowana, namoczona fasola w szybkowarze jest szybko miękka i bardziej aromatyczna.
Fasola w pomidorach
Najlepiej do fasoli pasuje sok pomidorowy.