Sposób przygotowania:
Fasola Jasiek w pomidorach
Fasolę jasiek moczyć całą noc w dużej ilości wody, przed gotowaniem wodę z moczenia wylać.
Fasolę zalać wodą, wsypać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową i gotować do miękkości fasoli, około 60 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Wędzony boczek pokroić w kostkę, na smalcu boczek usmażyć razem z cebulą i czosnkiem, dodać do ugotowanej fasoli, gotować z 10 minut.
Wlać pomidory świeże zblendowane blenderem, wsypać majeranek, sól do smaku i gotować z 5 minut.
Fasolę zalać wodą, wsypać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową i gotować do miękkości fasoli, około 60 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
Wędzony boczek pokroić w kostkę, na smalcu boczek usmażyć razem z cebulą i czosnkiem, dodać do ugotowanej fasoli, gotować z 10 minut.
Wlać pomidory świeże zblendowane blenderem, wsypać majeranek, sól do smaku i gotować z 5 minut.