ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Fasola Jasiek w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, zdrowa, sycąca fasola jasiek w świeżych pomidorach na wędzonce z majerankiem, potrawa jest smaczna z pieczywem.

Fasola Jasiek w pomidorach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Fasola Jasiek w pomidorach

 

Sposób przygotowania:

Fasola Jasiek w pomidorach
Fasolę jasiek moczyć całą noc w dużej ilości wody, przed gotowaniem wodę z moczenia wylać.

Fasolę zalać wodą, wsypać liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową i gotować do miękkości fasoli, około 60 minut pod przykryciem na średnim ogniu.

Wędzony boczek pokroić w kostkę, na smalcu boczek usmażyć razem z cebulą i czosnkiem, dodać do ugotowanej fasoli, gotować z 10 minut.

Wlać pomidory świeże zblendowane blenderem, wsypać majeranek, sól do smaku i gotować z 5 minut.
Fasola Jasiek w pomidorach
Można wykorzystać skrawki szynek, kiełbasy.
Fasola Jasiek w pomidorach
Majeranek bardzo smakuje z fasolą i poprawia trawienie.