Sposób przygotowania:
Fasolaki, czyli kasztany po polsku
Fasolę zalewam wodą na całą noc, by spęczniała, rano zagotowuję w wodzie w której się moczyła, gotuję około 10 min. Wymieniam wodę i gotuje aż fasola będzie prawie rozgotowana. Osaczam na durszlaku i studzę. Fasolę przekładam do blendera i miksuję na gładką masę. Dodaję cukier i ponownie miksuję. Całość przekładam do rondelka, podgrzewam, aż zgęstnieje cały czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Trwa to około 10-15 min. zestawiam z ognia i studzę. Herbatniki mielę , użyłam sita z większymi oczkami, i dodaję porcjami do masy, kontrolując jej konsystencję. Kiedy można będzie formować kulki, to znaczy, że masa jest wystarczając zagęszczona. Dłonie zwilżam oliwą i formuje kulki nabierając po łyżeczce masę fasolową. Gotowe odstawiam do lodówki na 3-4 godz.
gosiapiotrek23
luna76
I smaczne :)