Fasolka gotowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

polecam;-))))

Fasolka gotowana

Składniki:

Fasolka gotowana

 

  • 600 g fasolki w strączkach
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • cukier

 

Sposób przygotowania:

Fasolka gotowana
Fasolkę opłukać, odciąć końce z obu stron. Fasolkę zalać wrzątkiem tak, aby ją przykrył, osolić wrzątek i osłodzić go szczyptą cukru. Gotować 15-20 minut zależnie od gatunku fasolki. Odcedzić fasolkę i włożyć do salaterki razem z masłem i osolić. Gdy masło rozpuści się, zamieszać fasolkę i podawać do mięsa lub sadzonych jajek. Przed ugotowaniem fasolkę można pokroić na kawałki długości 3 cm. Przed podaniem fasolkę można polać 2 łyżkami tartej bułki przesmażonej na 2 łyżkach masła lub 2 łyżkami utartego parmezanu. Przed podaniem fasolkę można posypać 1 łyżką posiekanego koperku lub posiekanej natki pietruszki.