Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Fasolka po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyka w najczystszym wydaniu. Popularne danie dwudniowe, którego smak nigdy się nie nudzi.

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • fasolka jaś - 400 gram
  • kiełbasa - 250 gram
  • boczek - 200 gram
  • cebula - 1 mała
  • czosnek - 3 ząbki
  • pieprz, sól
  • majeranek, oregano, cząber
  • papryka ostra, papryka słodka, chilli
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • mąka - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Dzień przed przygotowaniem potrawy należy umyć i namoczyć fasolkę w garnku, w którym będzie następnie gotowana. Drugiego dnia wylać przestaną wodę, wlać nową do wysokości linii fasolek i zagotować, lekko soląc. Gdy woda zacznie wrzeć, dolać do niej pół szklanki zimnej wody i znów gotować. Powtórzyć tak 3 razy. Następnie na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę kiełbasę, boczek, cebulę i czosnek. Gdy tłuszcz się wytopi, dodać podsmażone do fasolki. Mieszać. Doprawić przyprawami w zależności od preferencji i dodać koncentratu pomidorowego. Gdy fasolka zacznie ponownie wrzeć, dodać łyżkę mąki do zagęszczenia i zmniejszyć ogień. Przechowywać przestudzone w lodówce.