rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo popularna potrawa,ale może ktoś odkryje nowy smak

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 1 szklanka suchej fasoli Jaś
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • wąski pasek chudego boczku
  • 1 cebula
  • 2 małe kiełbaski np.ślska
  • sól
  • majranek

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Fasolę moczymy w wodzie przez noc.Następnego dnia zlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą wsypać sól i gotować aż będzie miękka.W czasie gdy fasola sie gotuje,boczek i cebulę drobno pokroić w kostkę,kiełbaski w cienkie plasterki.Rozgrzać olej i wrzucić boczek,potem cebulę i kiełbasę smażyć na złoty kolor. Jeśli woda śie nie wygotowała zlać część zostawić na dnie.Dodać przecier i majeranek.Na koniec wrzucić wszystko z patelni i wymieszać.Gotować na wolnym ogniu.Najlepiej smakuje następnego dnia po ponownym podgrzaniu.Podawać ze świeżym chlebkiem.