grzymalka

grzymalka

Kucharz
[Przepisów: 14]

Fasolka po bretońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

ta wersja fasolki po bretońsku, spotkała się z wielki uznaniem mojej rodziny

Fasolka po bretońsku

Składniki:

Fasolka po bretońsku

 

  • 2 szklanki fasoli Jaś (średniej)
  • 2 duże marchewki
  • pietruszka, mały seler
  • por (może być natka pietruszki i selera)
  • 30 dag kiełbasy
  • mały przecier pomidorowy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 papryka czerwona (niekoniecznie), poza sezonem można świeżą paprykę zastąpić odrobiną papryki słodkiej mielonej
  • majeranek, sól, pieprz, Vegeta

Sposób przygotowania:

Fasolka po bretońsku
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę a pora w półtalarki. Namoczoną wcześniej fasolkę (12 godzin) gotować w osolonej wodzie (można też nie moczyć wcześniej fasolki, a jedynie zalać ją wrzątkiem i dopiero gotować). Gdy fasolka nieco zmięknie dodać do niej warzywa i pokrojoną w kostkę kiełbasę, wymieszać i gotować dalej. Gdy fasola i warzywa będą już miękkie, dodać do nich koncentrat pomidorowy, ketchup i przyprawy. Na koniec zaprawić wszystko mąką, lub przy wersji light, przetrzeć przez durszlak odrobinę ugotowanej z potrawy fasoli.