BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Fasola Jaś po bretońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolka po bretońsku to jedno ulubione danie jednogarnkowe mojego męża. Można ją również przygotować z fasolki z puszki, ale ja lubię oryginalny przepis z fasoli Jaś wcześniej namoczonej w wodzie.

Fasola Jaś po bretońsku Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Fasola Jaś po bretońsku

 

  • fasola Jaś 500 g,
  • woda do moczenia + 1 - 1,5 litra wody do gotowania fasoli
  • boczek wędzony 300 g,
  • kiełbasy około 500 g,
  • cebula 2,
  • ząbków czosnku 3,
  • pomidory z puszki 1 puszka,
  • koncentratu pomidorowego słoik,

 

Sposób przygotowania:

Fasola Jaś po bretońsku
Dużą fasolę Jaś zalać zimną wodą tak, by fasolka była zakryta i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia wodę odlać. Fasolkę ponownie zalać wodą około 1 - 1,5 litra, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu palnika do miękkości (u mnie gotowałam około 70 - 80 minut) pod koniec dodać około 1 łyżeczkę soli.

Z boczku odciąć skórę, a boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i obsmażyć do zrumienienia. Po kilku minutach dołożyć do boczku pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażając dodać obraną pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbki czosnku. Smażyć jeszcze kilka minut po czym całość przełożyć do garnka z fasolką.

Dodać pomidory z puszki (wcześniej zmiksowane)  oraz koncentrat pomidorowy.

Doprawić fasolkę bazylią roztartą w dłoniach, dodać słodką i wędzoną paprykę mieloną, sól i świeżo mielonym pieprz do smaku, zamieszać i gotować jeszcze około 10 - 15 minut.

Podawać ze świeżym pieczywem.
Fasola Jaś po bretońsku.
Fasolkę zalać wodą i odstawić na noc do namoczenia
Fasola Jaś po bretońsku.
Wodę z moczenia odlać, zalać ponownie wodą dodać przyprawy i sól
Fasola Jaś po bretońsku.
Na patelni podsmażyć pokrojony boczek wędzony
Fasola Jaś po bretońsku.
Do podsmażonego boczku dodać obraną pokrojoną cebulę, pokrojony czosnek
Fasola Jaś po bretońsku.
Zawartość patelni przełożyć do garnka z fasolką ,dodać zmiksowane pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy
Fasola Jaś po bretońsku.
Podawać z pieczywem