Sposób przygotowania:
Fasola Jaś po bretońsku
Dużą fasolę Jaś zalać zimną wodą tak, by fasolka była zakryta i odstawić na noc do namoczenia. Następnego dnia wodę odlać. Fasolkę ponownie zalać wodą około 1 - 1,5 litra, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu palnika do miękkości (u mnie gotowałam około 70 - 80 minut) pod koniec dodać około 1 łyżeczkę soli.
Z boczku odciąć skórę, a boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i obsmażyć do zrumienienia. Po kilku minutach dołożyć do boczku pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażając dodać obraną pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbki czosnku. Smażyć jeszcze kilka minut po czym całość przełożyć do garnka z fasolką.
Dodać pomidory z puszki (wcześniej zmiksowane) oraz koncentrat pomidorowy.
Doprawić fasolkę bazylią roztartą w dłoniach, dodać słodką i wędzoną paprykę mieloną, sól i świeżo mielonym pieprz do smaku, zamieszać i gotować jeszcze około 10 - 15 minut.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Z boczku odciąć skórę, a boczek pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i obsmażyć do zrumienienia. Po kilku minutach dołożyć do boczku pokrojoną w kostkę kiełbasę. Podsmażając dodać obraną pokrojoną w kostkę cebulę oraz ząbki czosnku. Smażyć jeszcze kilka minut po czym całość przełożyć do garnka z fasolką.
Dodać pomidory z puszki (wcześniej zmiksowane) oraz koncentrat pomidorowy.
Doprawić fasolkę bazylią roztartą w dłoniach, dodać słodką i wędzoną paprykę mieloną, sól i świeżo mielonym pieprz do smaku, zamieszać i gotować jeszcze około 10 - 15 minut.
Podawać ze świeżym pieczywem.